FOKDOEL & FOKBELEID

Als je met dieren gaat fokken, dan heb je een duidelijk beeld in je hoofd hoe voor jouw het ideale dier eruit ziet. Het doel is dan om met je dieren nakomelingen te fokken die steeds dichter bij dat ideaalbeeld komen. En dat is precies wat ik doe. Mijn fokdoel bestaat er dus uit om te blijven verbeteren, tot ik aan mijn ideale rat ben gekomen.  Om dit te bereiken worden dieren geselecteerd die elkaar aanvullen in karakter en bouw. Gezondheid is ook belangrijk, maar een rat die super gezond is, maar een rot karakter heeft, daar is niemand blij mee. Zo simpel is het nu eenmaal. 
De bedoeling is dat de nakomelingen nog beter zijn dan hun ouders. Het selecteren van de juiste dieren, en de juiste aan elkaar te koppelen, en naar alle aspecten te kijken, is niet altijd makkelijk, en zeker niet het uitselecteren van de jonge dieren. Daarom blijven er vaak iets meer jonge dieren hier, deze mogen eerst wat ouder worden, zodat ik een beter beeld van ze krijg, en de rest zal worden uitgeplaatst als huisdier. 

Niet alles rittens zullen voldoen op alle punten die ik wil bereiken. Het ene is met met het ene beter,  maar op een ander punt niet zo goed, en andersom. Daarom stel ik prioriteiten. Welke dingen wil ik in mijn fokdoel verbeteren, waar wil ik naartoe, en wat kan nog even wachten. De ideale rat zal er niet voor iedereen hetzelfde uit zien. Het is een kwestie van smaak. 

Mijn ideaalbeeld van een rat, is een dier die groot en stevig van bouw is. Niet lang en slank, niet dik en vet, maar grof van bouw, brede kop, en alles in proportie. Pan, hierboven op de foto, is daar een voorbeeld van. Hij haalde op een keuring op bijna alle punten een F (Fraai). Ook Assassin, op de foto hieronder, was een rat, zoals ik ze graag zie. Assassin werd bij een keuring ook niet voor niets 2e Europees kampioen, en beste van alle ratten in één kleur.

Momenteel houd ik mij hoofdzakelijk bezig met russisch blauw in combinatie met zwart, siamees in combinatie met zwart, burmees, en silvermane in donkere kleuren. Daarnaast probeer ik terug een downunder lijn op te bouwen en chocolate te fokken.

Er wordt niet gefokt met naakt/fuzz, dubbel rex, dubbel velveteen, staartloos/manx. 


Wat versta ik onder een goed fokbeleid? Het fokken van goede, gezonde ratten, met een goed karakter, maar daarbij ook rekening blijven houden met de populatie, zodat we nog vele jaren kunnen genieten van goed gefokte dieren.

Dat kan geen enkele fokker alleen, en daarom is samenwerking met andere fokkers erg belangrijk, en vertrouwen hebben in fokkers onder elkaar. 
Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren, geen oogkleppen op te hebben, en inzien dat 'my way or the highway' niet de juiste weg is. 
Uiteindelijk hebben we elkaar nodig om onze rattenpopulatie gezond en sterk te houden, waar niet alleen de dieren, maar ook wij als fokkers, uiteindelijk alleen maar voordelen uit kunnen halen. Een vastgeroest denk patroon helpt niemand.

De kern van een goed fokbeleid is een goed registratiesysteem, oftewel, de stambomen. Dit bestaat enerzijds uit de directe gegevens van de rat (geboortedatum, geslacht, kleur....) maar ook hun zo volledig mogelijke afstamming.
Daarom is samenwerking met andere fokkers zo belangrijk, en eerlijkheid. Niet alle informatie past op een stamboom, daarom maak ik, indien daar vraag naar is door een fokker, een bijlage, met zoveel mogelijk informatie.

Het is heel belangrijk dat je weet hoe het gesteld is met de gezondheid van een lijn, de dieren die er in voorkomen, welke ziektes, (erfelijke) afwijkingen (in welke vorm dan ook) e.d. er in voor komen. 
Zo kan je selecteren welke dieren geschikt zijn om mee verder te gaan en welke niet. Als een lijn bol staat van dieren die vroeg stierven aan tumoren of luchtwegproblemen, en/of als veel nestgenoten ongezond zijn, dan moet dan voldoende zijn om te zeggen: NEE, hier gaan we niet mee verder. Een goede administratie is dus een must. 

Ik let goed op combinaties die ik maak, welke dieren maken het beste koppel, wat wil ik bereiken met deze combinatie, of in welke vorm hebben de nakomelingen nut voor mijn doel wat ik voor ogen heb.