Ondertussen fokken wij al bijna 15 jaar ratten. Dat is al een hele tijd. Wat ons echter is opgevallen is dat veel mensen "kleurtjes shoppen", en daar zijn wij niet zo blij mee.
Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je niet alleen maar zwarte wilt, of alleen maar agouti's, om maar een voorbeeld te noemen.

De eerste rat die hier in huis kwam was verre van volmaakt, maar maakte dat uit? Nee, hij was lief, aanhankelijk, vriendelijk. Hij was niet geweldig van bouw, hij was een zwart japanner, maar niet met een perfecte streep over de rug, hij was niet groot, maar had een geweldig mooi karakter.

Vaak komen mensen met bepaalde eisen. Een rat mag geen rode ogen hebben, liefst niet licht van kleur of juist niet donker van kleur, moet dumbo oren hebben, om zo maar al eens wat op te noemen. Als in een nest dan niet geboren wordt wat men graag ziet, dan worden reserveringen afgezegd, want ze hebben niet de goede kleur, vacht, oorstand .......... zelfs door mensen die eerst zeiden dat het allemaal niet uit maakte hoe het ratje er uit zou zien.

Mijn gedachten daarbij is dat er dus veel te veel naar uiterlijk gekeken wordt, en veel te weinig naar innerlijk. We proberen altijd de (in onze ogen) mooiste ratten te fokken. Wij hebben een bepaald beeld van wat wij mooi vinden. We doen niet meer mee aan shows, en bemoeien ons niet met de rattenwereld die zich op internet afspeelt. Wij hebben onze eigen visies, onze eigen denkwijze en onze eigen doelen. Wij fokken dus altijd op de eerst plaats voor onszelf. 
Dat alleen is voor ons al uitdaging genoeg. En het kan lang of kort duren, maar wij hebben een doel voor ogen en dat is waar we naartoe werken. 
Bijna al onze jonge dieren verhuizen als huisdier, dus gezondheid en karakter staan altijd op de eerste plaats. 

We fokken geen nesten speciaal voor andere fokkers of speciaal als huisdiertjes, nee, wij fokken nesten om een bepaald doel te bereiken. Al onze rittens worden met dezelfde liefde en zorg groot gebracht, wij maken geen onderscheid. Het is erg jammer om naar een nest rittens te moeten kijken en al te denken, jeetje, die en die zullen al veel minder kans maken op een baasje omdat ze geen aantrekkelijke kleur hebben, of omdat ze husky zijn, of wat dan ook, want voor ons zijn ze allemaal even lief en leuk. En het is een kwalijke zaak dat ze door anderen minder gewaardeerd worden. Dat is hoe wij er over denken, en het is erg frustrerend dat andere mensen het niet ook zo kunnen zien.

Vanaf 2017 zijn we het zo aan gaan pakken dat mensen die rittens reserveren en daarna afzeggen omdat de kleur van hun smaak er niet in zit, maar wel door wilde schuiven naar een ander nest, bij dat nest onderaan de lijst komt te staan. Twee keer afzeggen omdat de juiste kleur niet in een nest zit, en de reserveerder zal verwijdert worden van de wachtlijst, en kan ergens anders ratjes gaan halen.

Als ik hierboven iets heb gezegd wat iemand niet leuk vindt, dan is dat maar zo, maar onze verantwoordelijkheid gaat op de eerste plaats naar de diertjes die hier geboren worden en om voor hun de beste baasjes te vinden, die ze alle liefde willen geven, ongeacht hun kleur, vachtsoort, oorstand of oogkleur. 

Als onze diertjes worden groot gebracht met passie en liefde, vanaf de dag dat ze geboren worden, tot de dag dat ze verhuizen. 
Iedere rat, hoe die er ook uit ziet, is in staat om een perfect huisdier te zijn.  Mijn passie voor ratten is er door die ene zwarte japanner uit de dierenwinkel, die mijn hart had gestolen en daar in is blijven zitten. 

Kies een ratje niet alleen met je ogen, kies met je hart. 

Waarom niet het woord "rattery" voor de naam?

Het woord rattery weegt bij ons nogal zwaar, en wij hebben daar geen al te beste ervaringen mee. Als je dat woord voor je fokkerij naam hebt staan, dan wordt er door vreemden verwacht dat je je aan precies diezelfde regeltjes houd als al die anderen. 
Wij vinden dat er al genoeg 'anderen' zijn, en wij zijn geen schapen met oogkleppen op die blindelings maar volgen. Wij kunnen heel goed voor onszelf denken.
Het is erg makkelijk om alles maar te volgen, en te geloven wat je leest of ziet, maar de werkelijkheid is toch vaak heel anders.
Zo leggen wij mensen die bij ons ratjes reserveren geen regeltjes op, wij stellen geen hoge eisen, maar de normale eisen, dat de dieren in een geschikt verblijf zitten, met geschikte bodembedekking, speelgoed, hangmatten, e.d., voor ratten goede voeding, aandacht en als het nodig is de medische verzorging.
Ook leggen wij onszelf geen regels op en voorwaarden, wat de meeste ratteries wel doen, en waarvan ik al vele malen heb meegemaakt dat zij zich zelf niet eens aan hun eigen regeltjes (kunnen) houden.
Bijvoorbeeld het goed volgen van de door hun verkochte rittens, het doorgeven als een diertje ziek is of overleden is, om maar even twee punten te noemen. Sommige staan erop dat dit gebeurt, maar doen het zelf niet.
Als je zelf al niet je eigen regels en voorwaarden na kan leven, leg ze dan ook een ander niet op.

Wij zijn dus GEEN RATTERY, maar passie fokker, met hart voor onze dieren. Onze ratten verblijven in huiselijke kring, en daar groeien ook onze rittens op die volop aandacht krijgen. Niet ieder ritten is hetzelfde en niet ieder ritten zal even tam zijn als die gaat verhuizen, ze zijn uniek op elk hun eigen manier. 
Wij stoppen niks weg, wij zijn eerlijk, als er een ritten gereserveerd is en deze is bijvoorbeeld schuw, dan wordt dit via mail zo snel mogelijk door gegeven, dat dit diertje meer tijd nodig heeft. Wij kunnen niet van te voren zeggen dat al onze dieren knuffelig zullen zijn als ze volwassen zijn, gewoon omdat dat absoluut niet mogelijk is. De ene heeft dat in zich, de ander niet. 
Dat is hetzelfde als dat je nooit kan garanderen dat een diertje nooit ziek zal worden en gezond en wel heel oud zal worden. Dat KAN gewoon niet, en wie zelf logisch na denkt, begrijpt dat ook. 
Als fokker doe je alle mogelijke moeite om gezonde dieren te fokken met goede karakters, maar de grootste ontwikkeling in karakter doet zich voor naarmate ze opgroeien bij de eigenaar. 
Rittens gaan alleen met hun nieuwe baasjes mee als ze helemaal gezond zijn. Als je ritten dan later iets mankeert is het onterecht om daar ons de schuld van te gaan geven. Wij kunnen niet zien wat er onderweg naar huis gebeurt, of de kooi wel op een goede plaats staat, of de dieren wel degelijk de juiste voeding krijgen en aandacht. 
Voor ons is het een kwestie van mensen op hun woord vertrouwen dat ze alles goed in orde hebben voor hun diertjes, net als dat het voor de mensen die hier voor ratjes komen een kwestie van vertrouwen is dat wij er alles aan hebben gedaan om goed te fokken.