DE NIEUWE RATTENRUIMTE

December 2019:
Aangezien er wel erg veel vocht ontwikkeling was in het tuinhuis, en dit alleen weg trok als de deur open stond, is besloten om de ratten voorlopig terug binnen te zetten. De kooien staan nu in de garage. Zonder vocht dus  momenteel een stuk beter voor de dieren. De garage wordt niet gebruikt om een auto in te plaatsen, maar is voornamelijk opslagplaats. Geen uitlaatgassen dus.

16 februari:
In plaats van aan de onderkant van de pagina verder te gaan, komen nieuwe updates nu voortaan bovenaan te staan. 
Gisteren de hele middag heerlijk bezig geweest bij de ratjes en weer wat dingen veranderd. Kooien anders gezet nadat ze schoon waren gemaakt. Dit was hard nodig, omdat er 13 ratten bij zijn gekomen die ik heb opgevangen voor iemand die er niet langer tijd voor had. Ik kon geen nee zeggen, maar mocht er nog iemand met zo'n verzoek komen, dan moet ik toch echt afwijzen, uiteindelijk ben ik geen opvang. Maar goed, het was van een bekende, dus tja. Er kwamen dus wat kooien bij en dan moet je even reorganiseren. Wat verder eigenlijk nog rest om te doen is het "aankleden" van het huisje, dus wat planten, gordijnen, dingetjes aan de muur, en dan ben ik toch wel al aardig tevreden.

15 januari:

Het is zo ver. De beslissing is gevallen om de ratten uit huis te plaatsen, in het tuinhuis. Het tuinhuis is goed geïsoleerd, en in de winter wordt het er dus niet echt koud, in de zomer niet echt heel warm. Ideaal voor de ratten. De beslissing is gevallen nadat ik op zolder 2 muizen weg zag schieten, en waar 2 muizen zitten, daar zitten er meer. Muizen buiten, prima, maar in huis kan ik dat niet waarderen.. 

Op 15 januari maakte ik de start om iets moois te creëren, want het moet een leuk ingericht, knus huiskamer sfeertje krijgen.
Na een heel kort nachtje met op z'n hoogst 3,5 uur slaap, ging die dag om 5u30 de wekker, en zoals altijd, want mijn lichaam plaagt mij graag, lig ik dan juist heerlijk te slapen. Ach, niks aan te doen, want om 6u30 moest ik op m'n werk zijn. Dus als een halve zombie de honden buiten gelaten, eten gegeven, en mijn broodjes klaar gemaakt. Op m'n werk ging de tijd gelukkig vlot. Ik was er vrijdag en maandag niet geweest, en het was dus zoals altijd als ik er eens niet ben geweest, een teringbende. Maar goed, niet zo'n ramp, dan hoefde ik tenminste niet bang te zijn dat ik tijdens mijn werk in slaap zou vallen. Voor mijn gevoel was het al heel snel tijd om weer naar huis te gaan, waar ik werd begroet door 3 zeer enthousiaste honden. Hop, met de honden naar buiten, wat drinken en toen.......werden de oogleden toch te zwaar, dus maar even nog een uurtje de bank op. Daar knapte ik van op. Daarna was het tijd om in actie te schieten, want in het tuinhuis is de lamp naar beneden gedonderd, dus ik heb er voorlopig even geen licht. Na ruim een uur flink bezig te zijn geweest moest ik dus alweer stoppen, maar ik ben in die korte tijd toch wel een heel eind gekomen. Op woensdag, donderdag en vrijdag zal ik niets kunnen doen, omdat het dan al zowat donker wordt als ik thuis kom. Wordt vervolgd.

19 januari:
Verder met het tuinhuisje. De 2e dag. Na een heleboel buiten te hebben gezet, gesorteerd wat weg kon, wat bewaard moet worden, wat van de ratten is en wat niet, was het ondertussen al zowat half 5 toen ik ermee stopte. Wat kom je toch veel tegen als je opruimt, m'n draken beelden, wolven beelden, boeken, een lading drinkflessen en...............hoezo ik heb geen bakjes voor de ratten.🤔😂😂 

De 2e lading zit ondertussen in de vaatwasser, glazen, mokken, ratten huisjes. En de bakjes staan, schoon en gesorteerd in een bak. Morgen ga ik weer verder.

20 januari:
Ennnnnnnn dat was het voor vandaag. De ramen aan de binnenkant zijn gewassen, muren geschrobd, planken schoon en die hangen ook weer op hun plaats. De vloer gedweild, en nu staan de paar spullen die nog even nergens anders kunnen staan, terug in het tuinhuis. Jurgen heeft met houten balken het plafond gestut, zodat het niet meer door zakt. In het huisje kan ik nu even niets meer doen, maar de komende dagen ga ik dan warme hangmatten maken, graafbakken, waar ze eventueel ook in kunnen slapen als ik er fleece in doe, en de eerste rattengroep verhuist naar een iets kleinere kooi, zodat de eerste Royal uit elkaar kan, schoon gemaakt en al op z'n plaats. Nog veel werk te doen.

24-25-26 januari:
Het gaat allemaal vooruit, niet snel, maar ik kom er wel. Het naar beneden halen van de Royal Suite kooien was een hels karwei, want ik deed het allemaal in m'n eentje. Ten eerste konden ze niet in één stuk naar beneden, dus moest het in 3 delen. Dus elke keer 2 trappen af, en mensen toch, dat is wel zwaar. Nadat de kooien één voor één beneden waren gezet, zijn ze meteen flink gesopt, afgespoeld, gedroogd, en in het tuinhuis terug in elkaar gezet. Jammer genoeg lukte dat bij de laatste kooi niet meer, en is alleen het bovenste deel van de kooi nog bruikbaar. Nou ja, eigenlijk ook niet als je ziet hoeveel roest er aan hangt, maar ik zal het er nog even mee moeten doen, tot er een nieuwe kooi besteld kan worden, en dat nog liever vandaag dan morgen. Maar goed, daar is op dit moment het geld niet voor, dus ik doe het met wat ik hebben. De zolder is een ravage, maar verder valt het allemaal wel mee. Ondertussen staat dus één kooi helemaal klaar en met bewoners in het tuinhuis. De andere Royal Suite, en de halve, zijn nog onbewoond, maar daar komt morgen verandering in. Het is de bedoeling dat alle ratten op zondag de 27e daar staan. Hieronder staan een paar foto's en het zal opvallen dat er niet echt heel veel in mijn kooi hangt, maar dat is omdat ik graag mijn dieren wil zien en goed in de gaten wil kunnen houden. Ik hou niet van ramvolle kooien. 

De hangmatten zien er wat raar uit, maar die zijn 3-dubbel, zowel boven als onder in de kooi is een plateau en een bak met een gat er bovenin, zodat ze er in kunnen kruipen, en er staat zowel boven als onder een huisje, ook met warme fleece er in. Er zal nog wel iets meer in komen, zoals touwen e.d. maar dat is voor later. Als bodembedekking gebruik ik momenteel Hemparade. 

27 januari:
Vandaag om 11 uur was ik van start gegaan, want...........alle ratten MOESTEN vandaag in het tuinhuis staan. Morgen moet ik weer gewoon naar m'n werk, dus aan de slag. M'n vriend Jurgen en zijn zoon Tibo hebben ook flink meegeholpen, en om 18 uur was het genoeg. Alle kooien schoon, alle ratten in het tuinhuis, kooien (nog niet helemaal naar mijn zin) ingericht, zolderkamer opgeruimd en leeg gemaakt, wat een werk. En nu na een warme maaltijd en een heerlijk warme en welverdiende douche, zit ik dit aan jullie te vertellen. Het viel allemaal niet mee, met alles 2 trappen af en weer terug naar boven, nou ik heb m'n beweging wel gehad vandaag kan ik je vertellen, tjongejonge. Op een gegeven moment hadden m'n benen er ook genoeg van en begonnen hard te protesteren als ik voor de zoveelste keer de trap op ging. Maar we hebben het toch maar voor elkaar gekregen. Het is bij lange nog niet klaar hoor, er moet nog veel gebeuren, maar dat kan allemaal op het gemak. 

Eerste prioriteit is om nog alle kooien op orde te krijgen, zodat alle ratten ook hangmatten hebben en de kooien lekker ingericht zijn. Ook zitten er nog 2 oude mannen in een Q-line box waar ik een kooi van het gemaakt, en ook hun zullen van de week in een traliekooi komen, voorzien van alle rattige gemakken. Verder nog even verder opruimen, schoonmaken, en er een leuk "huiskamertje" van maken. Ook de kooien die nog op de Royal kooien staan gaan daar vanaf, want anders is het zo donker in de kooien. Gaat allemaal goed komen.